Kategorier
God mad Kødretter Nem mad

Frikadeller

Altid godt.

16 stk.
400 gram hakket kalv og flæsk
1 dl havregryn
1 gulerod revet fint
1 stort løg revet
1 æg
2-3 spsk hvedemel

Bland det hele godt, rør rundt forholdsvis længe. Lad ‘dejen’ stå lidt og steg derefter dellerne i smør og olie ved middel varme i ca 10 minutter.

Nomnomnomnomnomnom..

Kategorier
God mad Kyllingeretter Nem mad

Hel kylling – skåret i stykker med kartofler og peberfrugt.

Dejligt når man laver den samme mad på en ny måde. Det her er en opskrift fra et andet daaaaameblad lettere modificeret.

Til 4 pers.
1 kylling (som skal skæres i stykker: lår, vinger, bryster)
1 kg kartofler skåret i mindre stykker
2 rødløg i både
2 peberfrugter i mindre stykker
5-7 fed hvidløg
3 tsk spidskommen
1 tsk cayennepeber
Salt
Olivenolie

Start med at tænde ovnen på 220 grader. Så skal du brune kyllingestykkerne på en pande i lidt olivenolie. Mens det bruner, vendes kartoflerne i olie og lidt salt. Når kyllingen er brunet, lægges kartofler og kylling i et ovnfast fad, som puttes i ovnen i 40 minutter.
Mens det står og hygger, gøres de sidste ingredienser klar.
Når de 40 minutter er gået, blandes de sidste ting i fadet og det hele får 20 minutter mere.
Mere er der ikke i det. Spis noget salat og måske et lille flüte til.

Nå ja. Husk rødvin 🙂

Kategorier
God mad Nem mad Pasta og risotto

Tomatsauce med pasta

En anden – måske lidt bedre – måde at lave tomatsauce. Vi var allesammen ret begejstrede for retten.

2 pers
Olivenolie
300 gram friske tomater
6-8 soltørrede tomater (dem i olie)
1 pakke parmaskinke
2 fed hvidløg
1/2 dåse flåede, hakkede tomater
Salt og peber
Parmasanost
300 gram lækker pasta

Skær friske tomater, soltørrede tomater og parmaskinkeskiverne i små stykker. Snit hvidløg i ultratynde skiver.
Varm lidt olie i en tykbundet gryde og svits skinken et par minutter. Tilsæt hvidløg og svits et minut mere. Rør rundt, så ikke hvidløg bliver brændt.
Tilsæt tomaterne (friske, soltørrede og de flåede) og lad det stå ved svag varme i 25-30 min uden låg.
Kog pasta efter anvisningen og blande det hele sammen til sidst.

Drys rigelig med parmasanost over sammen med et stænk god olivenolie over og spis med rødvin til 🙂

Kategorier
Brød og bagværk Desserter God mad

Hjemmelavet gåsebryst

Til 10-12 personer

Hindbærgums
200 gram friske hindbær
1 del rørsukker

Kvas hindbær sammen med sukker, indtil det bliver syltetøjs-agtigt.

Lagkagebund
4 æg
125 g flormelis
30 g kartoffelmel
50 g mandelmel (blendede mandler)
40 g hvedemel

Pisk æg og flormelis helt hvidt. Det tager 6-7 minutter for fuld skrue med håndmixeren. Bland kartoffelmel, mandelmel og hvedemel sammen og vend blandingen i æggeblandingen.
Smør dejen ud på bagepapir.
Lagkagebundene bages i en forvarmet ovn ved 180 grader i 8-9 minutter. Bagepapir (ed lagkagebund!) tages af pladen og lægges på bordet, så den kan køle ned. Når den er kold, deles den i to og samles med hindbærgums i midten. De lægges herefter sammen med jordbærmarmelade.

Creme
200 g sødmælk #1
75 g fløde
45 g sukker
Kornene fra 1 hel vanillestang
45 g æggeblommer
25 g Maizena
50 g sødmælk #2
50 g fløde, pisket til flødeskum (skal blandes i crememassen)

Varm mælk (#1), fløde, sukker og vanille. Pisk æggeblommer, Maizena og mælk (#2) godt sammen. Hæld den lune mælk over æggeblommeblandingen og kom massen tilbage i gryden. Kog indtil massen bliver tyk og cremet.
Lad cremen køle ned i køleskab (evt. natten over) og vend derefter piskefløden i.

Ekstra
400 gram marcipan
400 g fløde, pisket til flødeskum, skal være rimelig stiv (til at smøre ovenpå cremen)
1 plade mørk chokolade, smeltes (skal smøres ovenpå det øverste lag bund)

Bunden
Først et lag lagkagebund, så et lag hinmdbærgums efterfulgt af et lag lagkagebund mere toppet med smeltet chokolade.
Så fordeles cremen i midten af bunden med en ske og med toppen af skeen laves en lille bane ned i midten, som fyldes med det sidste hindbærgums. Ovenpå og rundt om cremen skal der smøres et godt tykt lag op med flødeskum.

Rul marcipanen tyndt ud mellem 2 stykker bagepapir og fold om kagen.
Overskydende bund og marcipan skæres fra.

Køl kagen lidt ned inden servering.

Kategorier
fjerkræ God mad Kyllingeretter Nem mad

Pollo Lippert

Otte kyllingelår
Fire skiver brød, fx toast
Fire tykke skiver bacon
1 citron
Olivenolie
Salt og peber
Kartofler
Smør

Del brødskiverne og baconskiverne i halve, skær syv tynde skiver af citronen. Krydr kyllingelårene med salt og peber.
Find et kraftigt stålspyd og stang først et kyllingelår, derefter en skive bacon, en skive brød og en skive citron – efterfulgt af endnu et kyllingelår. Sådan bliver du ved til det ottende lår (eller hvor mange I nu har brug for), der afslutter rækken. Hæld olie ud over.
Skræl kartofler og skær dem i noget der minder om kvarte. Bring letsaltet vand i kog, smid kartoflerne i og lad dem koge i en fem minutters tid.
Varm ovnen op til 250 grader.
Hæld vand fra kartoflerne og smid dem i en bradepande, bland med smør efter smag, krydr med salt og peber, rør rundt.
Placer spydet i ovnen over kartoflerne og skru ned til 200 grader. Steg i 35 minutter, tænd for var varmluft og steg i yderligere 10 minutter, eller til brød og bacon er gyldent. Server i varmt fad. Ret godt, fantastiske kartofler.

Kategorier
God mad Kødretter Nem mad

Svinebøffer i tomatsauce

En ny ret. Mørbradbøffer i dejlig tomatsauce med pasta.
Tomatsauce:
1 løg, finthakket
1/2 bladselleri, finthakket
1/2 gulerod, finthakket
1 fed hvidløg, presset
Olivenolie
1/2 ds tomatpuré
1 ds flåede hakkede tomater
1/2 bouillonterning, kylling
1 dl kogt vand
1 kvist frisk timian
1 spsk tørret oregano
1 spsk tørret basilikum
Salt & peber
lidt sukker

Svinet:
1 svinemørbrad – afpudset
1 kvist frisk rosmarin
Salt & peber

Start med at skære mørbraden i nogle gode bøffer – 2-3 cm tykke. Kryds med salt og peber på begge sider.
I en gryde svitses løg, hvidløg, gulerod og bladselleri nogle minutter i olivenolie. Tilsæt de tørrede krydderier og svits lidt videre. Tilsæt tomatpuré og bland det rundt. Hæld flåede tomater over sammen med bouillonterning og vand. Drys lidt sukker i og lad det stå.
Varm en pande godt op og hæld noget vindruekerneolie (eller noget andet olie) på. Svits bøfferne 1-2 minutter på hver side sammen med rosmarinen.
Når bøfferne ser gode ud, hældes tomatsaucen over og der steges videre 5-7 minutter.

Spis pasta og drik rødvin til…

Kategorier
God mad Risretter

Cajun Jambalaya

Ultra-nemt og hurtigt. Nå, ja. Det smager også godt…

Til 4 personer skal du bruge:
2 svinekotelleter skåret i tern
2 kyllingebryster skåret i strimler
1 stort løg
2 fed hvidløg
1 frisk chili
1 rød peberfrugt skåret i ringe
1 gul peberfrugt skåret i stykker
2 spsk. gurkemeje
6 dl hønsebouillon
3 dl jasminris (bruger du de brune, er det en sundhedsbombe!)
Lidt olivenolie
En portion friske rejer

Steg svinestykkerne og kyllingestrimlerne let brune. Smid løg, hvidløg, peberfrugter og chili i og lad det svitse nogle minutter. Tilsæt gurkemeje, rør rundt, tilsæt bouillon og ris og lad det koge som anvist på risposen.

Retten er færdig når bouillonen er suget op af risene og de er dejlig klistrede. Spis med de kolde rejer ovenpå.


Kategorier
Forretter God mad Tilbehør

Lækker paté

… eller kødkage, hvis ikke det skal lyde så smart…

Du skal bruge:

400 g hakket svinekød (10-12%)
150 g kalve-, kyllinge- eller andelever i små terninger
150 g bacon i små tern
1 dl rød- eller hvidvin
2-3 spsk cognac eller portvin
2 fed presset hvidløg
2 æg
1 spsk. syltede grønne peberkorn eller 1/2 spsk. hvide peberkorn
1 spsk. frisk timian (eller 2 tsk tørret)
salt og friskkværnet peber
3 skiver parmaskinke til toppen

Rør alle ingredienserne godt sammen og lad det trække et par timer. Kom farsen i en godt smurt form (ca. 1 liter). Glat overfladen og læg parmaskinken over og top med et par timiankviste. Bag pateen ved 180 grader i 1-1 1/2 time. Pateen skal have løsnet sig helt i kanterne. Lad den køle af til næste dag – gerne under let pres. Løsn pateen, slå den ud af formen og skær den i de fineste skiver og spis med lidt cornichoner, oliven, chutney, blandet grøn salat, og rugbrød. eller flüte 😉

Bon appetit 🙂

Kategorier
fjerkræ God mad Nem mad

Stegt andebryst

Ok, så bliver det ikke nemmere!
Lav nogle ridser i skindet, drys salt og peber over og steg. 10 minutter på skindsiden og 8 minutter på kødsiden. De skal ikke engang olie på panden…!
Når det har stegt skal det lige hvile 5 minutter inden det skæres ud.

Nå, ja du skal bruge:
1 andebryst
Salt
Peber

Kategorier
God mad Nem mad Tilbehør

Kartoffelmos

Det synes måske fjollet at have sådan en opskrift, men hvis der bare er en enkelt der kan have gavn af den, så er det det hele værd 🙂

Til 4 personer skal du bruge

1 kg kartofler
25 gram smør
1/2 – 1 dl mælk
1/2 – 1 dl kartoffelvand
Salt

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand i ca 15 minutter til de er godt bløde. Hæld vandet fra kartoflerne, men gem 1 dl. Så skal der moses. Drys lidt salt i kartoflerne sammen med kartoffelvandet og begynd at mose. Du kan bruge en gaffel, en håndmixer, en kartoffelmoser eller noget andet der kan kvase dem godt. Smid smøret i og mos videre. Slut af med, at blande mælk i til konsistensen er som du vil have det.

Skal mosen være lidt anderledes, kan man blande et par gulerødder, pastinak, eller andet rodfrugt i mosen.