Kategorier
God mad Kødretter simremad

Herregryde – simreret med oksekød, rødvin og masser af smag

Ok, måske lidt overkill at bruge filet til retten! Mindre kan sagtens gøre det og med alle de lækre ingredienser kan det næsten ikke gå galt.

Den portion jeg lavede var nok til 4 personer og jeg brugte:

6-800 gram oksefilet i mundrette stykker (andre udskæringer virker også fint)
2 store løg i rustikke stykker
4 gulerødder i ditto
500 gram champignon
2 stængler bladselleri i skiver
4 fed hvidløg i skiver
1 chili i strimler (jeg fjernede kernerne,. skal det være lidt stærkt behold kernerne og smid eventuelt en chili mere i)
4 laurbærblade
7 peberkorn
1 god dusk frisk timian
1 stor kvist frisk rosmarin
1 tsk cayennepeber
1 spsk edelsüss paprika
1/2 liter hønsebouillon
1 flaske kraftig rødvin
10 perleløg, hele
3/4 af en stor dåse tomatpuré
Salt & peber
Olivenolie

Brun kødet i olien med lidt salt og peber. Tilsæt løg og hvidløg og svits videre et par minutter. Tilsæt gulerødder, bladselleri, chili og champignon sammen med paprika og cayennepeber og svits nogle minutter igen. Bland tomatpuré i og rør det godt rundt. Tilsæt laurbærblade, peberkorn, timian og rosmarin og ja, svits lidt længere. Tilsæt så bouillon og rødvin og perleløg og lad det simre 1 1/2 time under låg og så 1/2 – 1 time uden låg.

Spis med en god rustik kartoffelmos og brød til. yummy yummy 🙂

Kategorier
God mad Kyllingeretter Nem mad Thai

Broc-wok

Wok med masser af broccoli!
Ovenpå julemaden er det nu meget rart med noget lidt andet.

Til 2 personer
2 kyllingebryster i strimler
1 chili i strimler (fjern kernerne hvis ikke det skal være så stærkt)
1 klump ingefær i små stykker
1 fed hvidløg hakket fint
2 spsk soya
1 broccolihoved i små buketter
2 forårsløg i tynde skæve skiver (gem de grønne skiver til sidst)
1 løg i små både
1 gulerod i tynde skæve skiver
1 tsk rød karrypasta
1 dl kokosmælk
ca 125 g. nudler
Vindruekerneolie

 

Start med at skære broccolihovedet i buketter og hæld så kogende vand over dem. Hæld ligeledes kogende vand over nudlerne og lad det stå mens resten forberedes.
Bland kyllingestrimler med ingefær, chili, hvidløg og soya og stil det til side. Skær resten af grøntsagerne til og varm wokken op, så den er forbandet varm. Hæld en god slat olie i wokken og bland karrypastaen i. Når det er rørt godt rundt hældes kyllingen med chili, ingefær og hvidløg i og steges nogle minutter. Hæld vandet fra broccoli og nudler (skyl nudlerne under koldt vand, så ikke de klistrer sammen). Steg broccoli sammen kyllingen et lille minuts tid hvorefter løgbåde, forårsløg og gulerødder steges med. Når det er blandet godt rundt, skal kokosmælken blandes i og til sidst nudlerne. Varm det hele godt igennem og drys de grønne endeskiver af forårsløget over retten og spiiiiiiis 🙂

Kategorier
Brød og bagværk Desserter Nem mad

Småkager med chokolade

Så det’ jul igen, så det’ jul igen. Nej, hvor er det dejligt det er juuul.

Til småkagerne skal man bruge:

150 gram smør
150 gram sukker
200 gram hvedemel
1 tsk vaniliesukker
1/4 tsk stødt ingefær
1 dl hakkede mandler
50 gram hakket mørk chokolade
1 spsk syltet ingefær, hakket i meget små tern

Og således gør man:
Smelt smøret (jeg ved ikke om en echte bager smelter smøret, men det gør det lidt nemmere og småkagerne smager fint alligevel) og rør det sammen med sukker. Bland mel og vanilie i, Tilsæt mandler, chokolade og hakket ingefær. Saml dejen til en pølle med en diameter på ca 3 cm. Pres den lidt firkantet og ad den trække indpakket i køleskab i 3 timer.
Varm ovnen op til 200 grader.
Skær dejen ud i skiver på 2-4 mm og læg dem på bagepapir på en plade. Bag dem ca. 8 minutter i midten af ovnen.
Lad dem køle på en rist.

Pynt dem med smeltet hvid chokolade eller glasur når de er kølet af.

Kategorier
Brød og bagværk Desserter God mad Nem mad

Blåbær cupcakes

15-20 smukke cupcakes
200 g. mel
1/2 spsk. bagepulver
1/4 tsk. salt
120 g. smør
175 g. sukker
2 æg
2 tsk. vaniljesukker
1 1/4 dl. mælk
100 g. frosne blåbær

Frosting
45 g. blødt, usaltet lurpak smør
40 g. flormelis
100 g. flødeost (eks. Philadelphia)
1 tsk. vaniliesukker
2-3 spsk. citronsaft

Det er sådan set ret enkelt at lave sådan nogle cupcakes. Dejen blandes og blåbær vendes i.
Start med at smelte smøret så det er klar. Bland så mælk og æg. Så skal alle de resterende ingredienser blandes i en større skål, hvor mælk/æg først piskes i lidt af gangen til det har en god konsistens. Så piskes den smeltede smør i. Så skal blåbærene vendes forsigtigt i dejen. Det skal gøres rimelig hurtigt, så ikke bærene smatter helt ud i dejen.
Muffinformene fyldes op så de er halvt – trekvart fyldte og så skal de bage ved 200 grader i 20-25 minutter.

Når kagerne er færdige skal de køle ned inden frostingen laves og fyldes på.

Tricket med frostingen er, at smøret skal være rigtig blødt. Stil det evt på køkkenbordet når kagerne sættes i ovnen, så det bliver ritti blød.
Vaniliesukker og flormelis blandes og piskes med smøret. Når det er godt sat sammen, piskes flødeosten i. Når det er pisket sammen, hældes citronsaften i lidt af gangen. Hold øje med at det ikke bliver for flydende.

Når kagerne er kølet ned, dekoreres de med frostingen og så kan man jo lige sætte et lille blåbær på toppen 🙂

Kategorier
Forretter God mad Nem mad Tilbehør

Pintxos med krabbesalat

Det ser lidt mærkeligt ud, og vi fik det første gang på en dejlig restaurant i Barcelona – Sagardi. Det er virkelig enkelt og lækkert som en lille starter eller snack. Får man 2-3 stykker hver er bunden lagt meget godt.

1 lækkert flüte
1 krabbesalat, gerne fra fiskemanden
3-4 hårdkogte æg
Lidt persille

Smør et godt lag krabbesalat på et stykke flüte, dekorer med revet æggehvide og et lille stykke persille og spis 🙂

Kategorier
Brød og bagværk Desserter God mad Nem mad

Rigtig chokoladekage

Sådan skal en god, gammeldags chokoladekage se ud og ikke mindst smage…!

Til kagen skal du bruge:
6 æg
450 g sukker
375 g mel
6 tsk bagepulver
6-7 spsk. kakao
6 tsk. vaniljesukker
3 dl. mælk
450 g smeltet margarine

Æg og sukker piskes sammen. Pisk mel, kakao, bagepulver og vanilje i skiftevis sammen med mælken. Pisk den smeltede margarine i.
Dejen hældes i en smurt bradepande og bag den ved 160 grader (varmluft) i 40 minutter.
Lad kagen køle ned.

Til glasuren skal du bruge:
200 g smeltet margarine
1 dl. stærk kaffe
200 g kokosmel
300 g flormelis
6 spsk. kakao
Lidt vanillesukker

Bland alle ingredienserne og hæld det på kagen. Lad det lige sætte sig lidt inden spisning 🙂

Kategorier
God mad Kødretter Nem mad

Stegt flæsk i ovnen

Det er noget forfærdelig svineri at lave stegt flæsk på almindelig vis på panden. Det oser, det sprutter, det sprøjter and what not…!
Lav det i ovnen og slip for at det sure.

Til 4 personer skal du bruge minimum 500g flæsk

Bank flæsket med en kødhammer eller håndfladen.

Læg flæsket i bradepanden på noget bagepapir og steg ved 180 grader i 20-25 minutter. Vend dem et par gange undervejs.

Skal der være fest, kan du lave æbleflæsk og bruges fedtet til at stege æwler i 🙂
 

(billedet har jeg lånt fra arla.dk. jeg tager et selv meget snart…)

Kategorier
God mad Kødretter simremad

Stegeben med mos og bagte rødbeder

God gammeldaws stegeben med lidt lækker kartoffel/gulerod-mos, bagte timian-rødbeder og en lækker fuldfed sovs

Til 2 personer
ca. 1 kg flade stegeben (noget svineryg)
Vindruekerneolie
salt og peber
2 gulerødder skåret i stykker
2 løg i halve
1 æble, skrællet og halverede
1 l vand

1 kg kartofler
En god klat smør
1 kg rødbeder, skrællet og skåret i mundrette stykker
2 kviste frisk timian
Lidt olivenolie

Alright! Varm en god stor gryde godt op og hæld en god skvæt olie i. Imens skærer ud så stykkerne der er 2-4 ben på hver. Brun benene godt sammen med salt og masser af peber. Når de er brunet godt smider man gulerødder, løg og æwler i gryden sammen 1 liter vand. Lad det koge godt 1 1/2 time.
Start ovnen på 200 grader.
Bland rødbeder, timian med lidt olivenolie og stil det i ovnen når der er 1 time tilbage af kogetiden og lad dem bage derudaf.

Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker. Når der er ca. 20 minutter tilbage af kød-kogetid, koges de bløde. Husk at gemme vandet – det skal bruges til mosen.
Når så kødet har kogt 1 1/2 time, tages kødet op og lægges til side. Hæld vandet igennem en si og gem både vand og gulerødder. Vandet, som er blevet til en superlækker sauce, hældes i en mindre gryde og koges videre. Gulerødderne puttes i gryden med kartoflerne, klar til mosning. De giver en rigtig god smag til kartoffelmosen.
Mens saucen koger videre, skal kødet lige lynsteges i lidt smør, så det bliver sprød og mosen skal laves. Mosen er bare mos, så det er der ikke så meget at skrive om… Kartofler, gulerødder, en lille smule kartoffelvand, god klat smør, lidt mælk, salt og peber moses sammen… bum… Saucen jævnes til sovs med lidt marizena eller lidt meljævning og rødbederne tages ud af ovnen.

Så er det hele vist klar til servering 🙂

Kategorier
God mad Kyllingeretter Nem mad

Kylling med tomat og estragon

Det kom lidt bag på os, hvor godt det egentlig smager.

4 personer
1 kylling parteret (man kan også bare bruge kyllingestykker fra køledisken)
rapsolie til stegning
Salt og peber
2-3 rødløg i både
4-500 g cherrytomater
3 fed hvidløg
2 dl tør hvidvin (Frascati fra Netto er fin)
1 ds. tomatpuré (den store)
2 tsk rørsukker
2 stilke estragon, finthakkes

Rens og tør kyllingen godt og parter den som man nu gør det.Gnid med salt og peber og steg dem godt brune på en stor pande i rapsolie. Tag stykkerne op og læg dem i et ovnfast fad.
Sørg for at panden er rigtig godt varm inden du smider løgbådene på. De skal steges rigtig godt. Når de har fået et par minuitter, skal hvidløg (hele fed) og tomater (hele) tilsættes og steges videre nogle minutter. Tilsæt hvidvin, tomatpuré og hvidløg og lad det boble et minuts tid. Slut med sukker, salt, peber og finthakket estragon.

Hæld saucen over kyllingen, smid et par estragon-grene ovenpå og stil fadet i ovnen ved 190 grader i 40 minutter.
Server med en daajlig bulgur-salat.

Kategorier
Fisk Forretter God mad Nem mad Tilbehør

Ingefær-marineret laks

1 kg rå laksefilét – havørred kan også anvendes
2 spsk. salt
1 spsk. sukker
25g ingefær

Sådan!
Såfremt fisken er frisk, skal den en tur i fryseren – min. 8 timer. Det dræber de skadelige bakterier.
Hvis ikke fiskehandleren har fjernet alle benene, skal man lige sikre sig, at der ikke sidder nogle tilbage i midten.
Bland salt og sukker og læg det på de to filetter, som herefter lægges i et fad med de bestrøede mod hinanden.
Fadet dækkes med folie og sættes køligt et døgn. Siderne vendes 3-4 i marineringsforløbet. Fintrevet ingefær smøres på fileterne 4 tmer før servering. Skrab ingefær af inden udskæring.

Server med Sauce Verde* og lækkert rugbrød.

*Sauce Verde
Creme Fraiche eller Græsk youghurt
Limesaft
Sukker
Frisk dild
Frisk persille
Salt
Peber
Bland det hele til en dressing, smag til og rør juliennerevet limeskal i.